Quercetine verbetert fietsprestatie

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Kortdurende suppletie met quercetine stimuleert de glucose-opname in het lichaam en vermindert oxidatieve stress en inflammatie tijdens inspanning. Dit heeft een gunstig effect op de sportprestatie.

Aan de crossover-studie namen twaalf fysiek actieve jongemannen deel. De deelnemers kregen in willekeurige volgorde gedurende telkens een week een placebo of een supplement met 1000 mg quercetine per dag. Aan het einde van iedere suppletieperiode voerden de mannen een inspanningstest uit. Deze test bestond uit een uur fietsen op een fietsergometer bij een inspanning van 70% VO2max. Na een rustperiode van drie uur werd een fietstest gedaan met 75% VO2max tot het moment van uitputting.

Suppletie met quercetine leidde ten opzichte van de placebo tot een significant lagere insulinerespons na de inspanning. Ook nam de totale antioxidatieve capaciteit (TAC) alsook de activiteit van de antioxidant superoxidedismutase (SOD) significant toe. De concentratie van malondialdehyde, een biomarker voor oxidatieve stress, nam onder invloed van quercetine significant af tijdens de herstelperiode. Tevens bleek dat de prestatie op de fietstest met 75% VO2max significant verbeterde na quercetinesuppletie ten opzichte van de placebo. Dit ging bovendien gepaard met lagere concentraties van de pro-inflammatoire cytokine IL-6 en creatinekinase, een biomarker voor spierafbraak.

Kortdurende suppletie met quercetine verbetert het uithoudingsvermogen bij een fietstest met hoge intensiteit. Dit komt mogelijk doordat quercetine de glucose-opname tijdens inspanning bevordert. Dit blijkt uit het feit dat de insulinerespons ná inspanning lager is. Tevens gaat quercetine oxidatieve stress en inflammatie tegen.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen