Quercetine verbetert sportprestatie

Onder redactie van Ortho Institute Ortho Institute

Onder redactie van Ortho Institute

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee
Suppletie met de antioxidant quercetine verbetert de sportprestatie en heeft een gunstig effect op de genexpressie in de mitochondriën van de spieren.
Aan de studie namden 26 ongetrainde mannen deel met een gemiddelde leeftijd van 20 jaar. Ze werden willekeurig verdeeld in een supplementen- en controlegroep. Na twee weken werden de groepen omgedraaid zodat iedere proefpersoon zowel in de supplementen- als de controlegroep kwam. De mannen in de supplementengroep kregen gedurende 2 weken 1000 mg quercetine per dag. De mannen in de controlegroep kregen een placebo. Voor en na de suppletieperiode werd een spierbiopsie en bloed afgenomen. Ook ondergingen de mannen een looptest op een loopband gedurende 12 minuten na een 60 minuten durende warming-up met een intensiteit van 60% VO2max.
De concentratie van quercetine in het bloed bleek significant te stijgen gedurende de suppletieperiode. De afstand die in 12 minuten op de loopband werd afgelegd was significant groter in de supplementengroep in vergelijking met de controlegroep. Tevens werd onder invloed van quercetine een lichte toename van het mitochondriaal DNA waargenomen en de expressie van mRNA voor vier genen in de mitochondriën.
Geconcludeerd kan worden dat suppletie met quercetine gedurende 2 weken leidt tot een verbetering van de sportprestatie en een lichte, niet-significante toename van mitochondriaal DNA en mRNA in de mitochondriën van spieren.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen