Visolie vermindert oxidatieve stress

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker Gert Schuitemaker

Onder redactie van Dr. Gert Schuitemaker

2 min

Per 48 uur kun je als gast 2 artikelen gratis lezen; dit is gratis artikel 1 van 2.

Neem een digitaal abonnement  of Inloggen als abonnee

Dagelijkse suppletie met visolie vermindert een biomarker van oxidatieve stress, F2-isoprostaan. De toevoeging van multivitamines heeft volgens de wetenschappers geen meerwaarde.

Aan de studie namen 160 gezonde volwassenen deel met een gemiddelde leeftijd van 59 jaar. Ze kregen willekeurig per dag 3 gram visolie met multivitamines, 6 gram omega 3-visvetzuren met of zonder multivitamines of een placebo. De capsule met 6 gram visolie bevatte 480 mg EPA en 480 mg DHA. Ze kregen de supplementen gedurende een periode van zestien weken.

In vergelijking met de placebo leidde suppletie met 6 gram visolie per dag tot een significante afname van F2-isoprostaan. Dit was niet het geval bij de dosis van 3 gram visolie. F2-isoprostaan is een biomarker voor oxidatieve stress. De toename van meervoudig onverzadigde vetzuren in de rode bloedcellen ging gepaard met een afname van de concentratie F2-isoprostaan. De toevoeging van multivitamines had hier verder geen effect op. Ook leidde suppletie met visolie niet tot een afname van ontstekingsbevorderende cytokinen, CRP en het cholesterolgehalte.

Andere resultaten van dezelfde studie lieten zien dat visoliesuppletie in een dosis van 6 gram per dag tevens een gunstig effect heeft op de bloeddruk en vaatstijfheid van de aorta. Deze resultaten werden gepubliceerd in de Journal of the American College of Nutrition.

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijft op de hoogte van het laatste orthomoleculaire nieuws.

Gerelateerde artikelen